martes, 29 de noviembre de 2011

Elikadura kirolean.

Elikadurak kirolean duen berebiziko garrantzia jorratuko dut gaur, horrek dakartzen alde on eta alde txar batzuk aipatuz.

Kirol errendimendua zenbait faktoreren bitartez hobea ala txarragoa izan daiteke; entrenamenduak, motibazioak, genetikak, egoera fisikoak, inguruneak eta baita elikadurak ere eragina dute bertan. Azken honek, garrantzia handia du helburuak lortzerako orduan, izan ere, nahiz eta entrenamendua eta prestaketa onak izan, ez bada elikadura egoki bat eramaten, kirolariaren errendimenduan eragin negatiboak izan ditzake.

Urteak pasa ahala, gero eta kirolari eta pertsona gehiagok hartzen dute kontuan elikadura. Esan behar dago, informazio falta handia dagoela honen inguruan, eta jende asko ausartzen dela elikaduraren inguruko dietak aipatzen ala proposatzen, baina horietako asko ezjakintasunetik abiatzen direla eta hortaz, negatiboa izan daiteke epe luzera.

Kirolari baten elikadura ez da pertsona batenetik asko urruntzen eta orokorrean nahiko orekatua izaten da. Kirolari batek, jakina denez, energia behar izaten du, egiten duen esfortzua handiagoa delako eta horretarako, bitamina eta mineralez osatutako janaria edo edaria hartzea izaten da egokiena.



Ezaguna da, kirolari bat esfortzu fisiko bat egitera doanean komenigarria dela energia duen jakiak jatea; hala nola, pasta (makarroiak, espagetiak, lasaina…), oilaskoa… Horretaz gain, edari energetikoak ere ezinbestekoak dira, esfortzua egiten ari zarenean gorputzeko defentsak modu egokian mantentzen dituztelako.

Hortaz, ariketa fisiko bat egiten ari garenean, likidoa hartzea oso garrantzitsua da, erabiltzen ari garen muskuluek ehuneko-ehunean jarrai dezaten eta gorputza deshidratatu ez dadin. Gainera, ariketa hori amaitzean, erre duguna errekuperatzeko ere hidratazioa ezinbestekoa da, bestela, esfortzuaren ondorioz, mareoak edo antzekoak jasateko arriskua baitago.









No hay comentarios:

Publicar un comentario