miércoles, 30 de noviembre de 2011

Atleten dieta.

Jarraian, kirolari batek orokorrean jarraitu behar duen dietaren inguruan arituko gara. Kasu honetan, atletismo mundua sakonduko dut, baina beste kirol askotan ere antzeko pausoak jarraitzen dituzte kirolariek.

Emango ditudan irizpideak, 55 eta 75 kilo inguruko kirolari baten ingurukoak izango dira. Egunean zehar, kirolari batek proteina kopuru bat hartu behar du eta egingo duen ariketa kontuan hartu behar da fruta, berdura, zereal edo jango duenaren kantitatea zein den jakiteko. Garrantzitsua da heziketa fisikoa egiten hasi baino bi edo bi ordu eta erdi lehenago jatea.


Dieta altua izan behar da.

Karbohidrato konplexuak: energiaren %60-ko beharrak, karbohidratodun jakietatik etorri behar dira, gero glukosa bilakatzen baitira eta oso egokia da muskuluek lan egin dezaten. Jaki hauen barruan hurrengo hauek daude; ogia, arroza, pasta, zerealak edo fruta. Lehiaketa baten parte hartu aurretik, karbohidrato kantitatea gehitu daiteke, muskuluak eta gibela glukosaz bete daitezen.

Likidoak: Gorputza ondo hidratatu behar da ariketa egiten ari diren heinean eta baita bukatu ostean ere. Kafeina duten edarien kontsumoa kontrolatu behar da.




Dieta baxua izan behar da.

Grasak: Grasa asko duten jakiak saihestu behar dira. Grasa kopuru txiki bat beharrezkoa da osasun ona izateko, batez ere bitamina liposolubleak irensteko. Grasa ez da energia iturri egoki bat muskuluen lanerako, hortaz, mantekila, margarina, krema edo maionesa moduko jakiak alde batera uztea komenigarria izango litzateke.


Dieta neurtua izan behar da.

Proteinak: erresistentzia probatako atletek, proteinak hartu behar dituzte ariketa egin ostean euren muskuluak berreskura daitezen. Honetarako, proteinak dituzten elikagai gehiago besterik ez dira hartu behar.

Zuntza: atletek orokorrean elikagai gehiago hartu behar dituzte, hortaz, ezinbestekoa da zuntza duten elikagaiak hartzea.





No hay comentarios:

Publicar un comentario